Bewegingscentrum Reset wil uw gezondheid een positieve impuls geven.
Door de juiste voorlichting en begeleiding, willen wij u laten ervaren wat gerichte training voor lichaam en geest kan doen.

Bewegen kan verslavend werken, wanneer u één keer een goede training ervaren heeft wilt u nooit meer anders!

0511 - 48 22 22 Prins Bernhardstraat 1a, 9251 GJ, Burgum info@bewegingscentrum-reset.nl
Volg ons via
Image Alt

Dry needling

Wat is Dry needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij door middel van een speciale techniek spieren aangeprikt worden.Door deze manier raken ze snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een “droge” (dry) acupuntuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Dry needling is niet hetzelfde als acupuntuur. Bij acupuntuur worden vaak oppervlakkiger meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de “energie” in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren, de zogenaamde “triggerpoints” en is geen “energie” behandeling.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een “knoop” in een spier, die naast lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

– pijn/stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders “op afstand”
– bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
– verminderde kracht in de betrokken spier(en)
– pijnontwijkend gedrag; je gaat “anders” bewegen
– tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan:

– acuut moment – bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel
– chronisch – bijv. door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS
– langdurige afwezigheid van beweging, bij. bij gips, brace of sling
– “slappe” ligamenten in bijv. enkels en/of knieën
– psychologische factoren, zoals stress en depressie
– voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. na botbreuk of operatie
– te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt Dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort “kramp” gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.